Column

Opzoomercampagne 2016: 'Met je buren deel je lief en leed'

Van start
Traditiegetrouw gaat de Opzoomer campagne op 1 april van start.
We beginnen met de voorjaars/zomerronde, waarin je met je buren een activiteit kunt ondernemen om samen de straat mooier, gezelliger of schoner te maken. Denk hierbij aan een groendag, een kinderspeelmiddag, een ontmoetingsmaaltijd of een straatveegdag.

Deze eerste ronde loopt van 1 april tot 1 oktober 2016, en bij Opzoomer Mee kan je een bijdrage aanvragen van maximaal €175,-. Kijk vanaf 1 april op onze website www.opzoomermee.nl voor de aanmeldkaart. Wil je al eerder beginnen met Opzoomeren? Bel dan met Fouad Akka via 010 – 213 10 55 of via 06-45652704.

Voorleesfeest
Tijdens de eerste ronde kunnen straten zich ook opgeven voor het Voorleesfeest. Help mee aan de taalontwikkeling van de kinderen uit je straat of buurt en organiseer tussen 25 mei en 8 juni een leuke voorleesactiviteit, maak er een feestje van! Opzoomer Mee ondersteunt dit met onder andere een mooi voorleesboek.

De Lief en Leedweken
Dit jaar organiseert Opzoomer Mee niet één Lief en Leedweek in oktober, maar zal heel oktober in het teken staan van lief en leed. Want met je buren deel je lief en leed, het hele jaar door. Besteed tijdens deze weken extra aandacht aan bewoners in je straat die dat goed kunnen gebruiken. Denk hierbij aan ouderen of zieken, buren die heel veel pech gehad hebben of buren die altijd voor een ander klaar staan. Organiseer een leuke verrassing of activiteit voor hen om ze in het zonnetje te zetten.

Goede buren vieren feest
Het jaar sluit je ook af met je buren. Vier bijvoorbeeld Sinterklaas met de kinderen uit de straat, organiseer een winterfeest of tuig samen de Opzoomer kerstboom op. En na 31 december? Dan veeg je samen vuurwerkrommel in de straat op of ontmoet je elkaar tijdens de nieuwjaarsborrel.

De Opzoomerkeetjes
Veel spullen nodig voor je straatactiviteit tijdens de eerste ronde? Denk dan eens aan zo'n handig keetje, want ook dit jaar rijden ze weer.  Je kunt kiezen uit een terraskeet, een kluskeet, een straatdinerkeet, een speelkeet of een waterkeet vol met waterspelletjes.  Een keetje reserveren kan vanaf 1 april door naar Opzoomer Mee te bellen: 010 – 213 10 55.

Oproep
Wat doe je als een buur in het ziekenhuis gelegen heeft en weer thuis komt? Ga je langs met een fruitmandje of bloemetje? Opzoomer Mee geeft straten een Lief en Leedpotje, zodat zij in dit soort gevallen niet met lege handen staan. Als je een Lief en Leedpotje wilt voor je straat neem dan contact met ons op.

Contact
Woont u in het Centrum en wilt u meer weten over het Opzoomeren? Neem dan contact op met de projectleider van het Centrumgebied via 010 – 213 10 55 of fouad.akka@opzoomermee.nl

Nieuwe Opzoomer projectleider in Noord!

Beste bewoners,

Mijn naam is Fouad Akka.  Ik ben de nieuwe projectleider voor het Opzoomeren voor Noord en het Centrum. Ik ben de komende maanden regelmatig bij u in de straat om actieve bewoners met leuke ideeën voor hun straat te ondersteunen. Opzoomer Mee steunt actieve bewoners met een kleine bijdrage om activiteiten te organiseren. Denk aan kinderactiviteiten in uw straat, of voorleesactiviteiten voor kinderen en moeders.  Wonen er in uw straat bewoners die extra aandacht of waarderingverdienen, zoals ouderen, zieken, of bewoners die altijd voor anderen klaarstaan of iets bijzonders hebben meegemaakt? Deze kunt u tijdens de Lief en Leed week in het zonnetje zetten met een gezellige uitje, een mooie bos bloemen, of een straatdiner dat u samen met andere bewoners organiseert.

Wat moet u doen? Heeft u een leuk idee dan kunt u contact opnemen met mij. Ik kan u helpen om samen een plan te maken en de buurt erbij te betrekken. Verder krijgt u van mij budget om het plan uit te voeren. Tevens kunt u op de website van Opzoomer Mee (www.opzoomermee.nl) informatie over onze andere projecten vinden.

Ik kijk er naar uit om met u kennis te maken. Ik ben bereikbaar op telnr 010-2131055 of 06-25380377 of per mail: fouad.akka@opzoomermee.nl.

Opvoedwinkel Twinkeltje Noord

Bij de Opvoedwinkel Twinkeltje kunt u gratis en anoniem terecht met vragen over de opvoeding en/ of ontwikkeling van uw kind, wij geven themabijeenkomsten in de wijk of bij ouders thuis en wij hebben een Speel-o-theek waar speelgoed geleend kan worden. Hieronder kunt u meer lezen over deze verschillende vormen die Twinkeltje biedt. 


Bij de Opvoedwinkel Twinkeltje kunt u gratis en anoniem terecht met vragen over de opvoeding en/ of ontwikkeling van uw kind, wij geven themabijeenkomsten in de wijk of bij ouders thuis en wij hebben een Speel-o-theek waar speelgoed geleend kan worden. Hieronder kunt u meer lezen over deze verschillende vormen die Twinkeltje biedt.

Vragen over opvoeden
Opvoedwinkel Twinkeltje is een laagdrempelige opvoedwinkel waar ouders gratis en anoniem terecht kunnen met vragen over de opvoeding en/of ontwikkeling van hun kind. Ouders en professionals kunnen dagelijks tijdens de openingstijden met hun vraag bij de opvoedwinkel binnenlopen. De opvoedconsulente is er om u te helpen met informatie, advies en een luisterend oor. Het hoeft geen probleem te zijn waarmee u binnenkomt, integendeel; een simpele vraag over een geschikte school in de buurt kan al een reden zijn om bij Twinkeltje binnen te lopen. Of u wilt iets weten over waar het dwarse gedrag van uw anders zo meegaande peuter ineens vandaan komt. Of misschien wilt u wat meer informatie over het gedrag uw beginnende puber.

Alle vragen over opvoeden zijn bij ons goed. Wij helpen u graag met uw opvoedvragen. Voorkomen dat opvoedvragen uitgroeien tot opvoedproblemen is ons doel.

Soms gaat uw vraag wat verder en vindt u het fijner een afspraak te maken bij het opvoedspreekuur bij onze pedagoog voor tips en adviezen die toegespitst zijn op uw specifieke thuissituatie. Uw kind kan dan gerust meekomen: er is ruimte voor uw kind om lekker te spelen terwijl u in de spreekkamer met de pedagoog praat.

Themabijeenkomsten en opvoedparty’s
Verder geeft Twinkeltje regelmatig themabijeenkomsten en cursussen over allerlei opvoedkundige onderwerpen. Deze onderwerpen lopen uiteen van de ontwikkeling van de peuter, het spelen van kinderen in diverse leeftijden, televisie- en computergedrag van kinderen, tot het voorkomen van crimineel gedrag van de puber. Deze thema’s worden op verschillende plekken in de wijk gegeven.

Als het u leuk lijkt om één van onze thema’s bij u thuis te laten plaatsvinden met uw eigen uitgekozen vrienden, familie of kennissen, dan kan dat ook, want Twinkeltje geeft ook Opvoedparty’s.

Daarnaast bezoekt Twinkeltje regelmatig de ouderkamers van de verschillende basisscholen in de buurt ('Twinkeltje op de koffie') om iets te vertellen over Twinkeltje of om samen met de ouders in gesprek te gaan over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

Speel-o-theek
Bij de speel-o-theek kunnen ouders speelgoed lenen voor hun kinderen. Dit kan prettig zijn als je wilt uitproberen wat je kind leuk speelgoed vindt, als je merkt dat je kind steeds snel uitgekeken is op speelgoed of als het speelgoed simpelweg te duur is om te kopen. Op deze manier kun je iedere twee weken weer wat nieuw speelgoed aanbieden aan het kind.

Er is speelgoed te leen voor diverse ontwikkelingsgebieden van kinderen. Zo zijn er houten insteekpuzzels en ander houten speelgoed (zoals bv. een garage) maar er is ook speelgoed waarmee uw kind zich kan bewegen, zoals fietsjes. Kom gerust eens binnenlopen om te kijken naar ons aanbod!

Een lidmaatschap kost €10,-. Voor dit bedrag kunt u een heel jaar speelgoed lenen. Het speelgoed mag u twee weken lenen. Voor grotere items, zoals het keukentje of een fiets, vragen wij een borg.

Dreumestijd
Dreumestijd is bedoeld voor ouders van kinderen van 1 tot 2,5 jaar die graag andere ouders ontmoeten tijdens een gezellig kopje koffie of thee terwijl hun kinderen met andere kinderen aan het spelen zijn. Daarnaast staat ook het samenspel tussen ouder en kind centraal. Dreumestijd vindt plaats van 9.00-10.30 uur in de Hildegardisschool, Verbraakstraat 7. Opgeven kan via telefoonnummer 010-2131496.

Openingstijden en contact Twinkeltje Noord
Woensdag        13.00-15.00 uur
Donderdag       op afspraak

Twinkeltje is te bereiken via telefoonnummer 010- 467 43 65 of e-mail: noord@twinkeltje.info
Kijk voor meer informatie op de algemene website: www.twinkeltje.info