Nieuwsarchief

Wijkdiner Kloosterbuurt woensdag 28 juni

Wie ben jij? Wat kan jij? Wat kunnen wij?  En wat kunnen we samen doen om het Huis van de Wijk het Klooster Oude Noorden een huis van, en voor ons allen te laten zijn?

Het Wijkdiner zal woensdag 28 juni a.s. van 17.00-20.00 buiten op de kruising van de Ruivenstraat plaatsvinden. Lees snel verder voor meer informatie!Wie ben jij? Wat kan jij? Wat kunnen wij?  En wat kunnen we samen doen om het Huis van de Wijk het Klooster Oude Noorden een huis van, en voor ons allen te laten zijn?

Het Wijkdiner zal woensdag 28 juni a.s. van 17.00-20.00 buiten op de kruising van de Ruivenstraat plaatsvinden.

De kruising zal speciaal voor dit diner worden afgesloten. Rond 18.00 uur gaan we samen genieten van al het lekkers dat kinderen uit de wijk gekookt hebben en sluiten wij de avond af met o.a. the inspiring poet Bnice en singer-songwriter Monica Rose.

Dit is een initiatief van Stem zonder Gezicht in samenwerking met Het Klooster Oude Noorden. Denk jij dat jij zelf ook iets kan/wil bijdragen of heb jij ideeën zoek dan contact met Vanessa Umboh, vanessaumboh@stemzondergezicht.nl of 06-85068137.

Je bent sowieso welkom! Maar wij koken voor 150 personen dus mocht je met ons mee willen eten, meld je dan snel aan bij Leon van Barneveld, leon@kloosteroudenoorden.nl .

Aanmelden = tevens 2 drankjes.
(Goed om te weten: we schenken geen alcohol op deze avond)

Wij hopen met jou te dineren! Hopelijk tot de 28e!

Expositie Voice La Femme

Er is weer een nieuwe tentoonstelling in de gang van het Klooster Oude Noorden te zien; Voici La Femme exposeert! Donderdag 2 februari tussen 15.00-17.00 uur de opening!

Bekijk hier de flyer; flyer_expositie_VLF.jpg

uitnodiging bewonersavond Top van Noord donderdag 9 februari 19.30 uur

Donderdag 9 februari is er een bewonersavond georganiseerd door Top van Noord. Iedereen is welkom.

Tijd: 19.30-21.30 (inloop vanaf 19.15uur)
Locatie: Gebouw Van Speijk, Heer Vrankestraat 26

Op deze avond zullen de volgende onderwerpen aan de orde komen:
- Top van Noord
- Activiteitenplanning 2017
- Opzoomeracties / Lief- en leed, bewonersinitiatieven
- Gebiedscommissie Noord
- Schoon, heel, veilig (wijkagent, Stadstoezicht, Woonstad)
- Basisschool De Fontein
- Vergroening

Mocht u niet aanwezig kunnen zijn maar wilt u wel iets kwijt laat het ons weten via topvannoord@gmail.com of https://www.facebook.com/groups/TopvanNoord/.

Open Office Cultuurscout Noord 7 februari, 7 maart, 4 april 2017

De Cultuurscout Noord, Sanne Lansdaal, heeft op dinsdag 7 februari, 7 maart en 4 april weer een Open Office van 10.00 tot 12.00 uur in de foyer van het Klooster Oude Noorden. Wil je ook iets organiseren in de wijk of meedoen met een bestaand initiatief? Ben je als amateur of professional betrokken bij kunst of cultuur in je buurt? Of zomaar geïnteresseerd?  Wil  je kennismaken, advies vragen, informatie vergaren, samenwerkingspartners vinden, jezelf presenteren of gewoon even langskomen, dat kan!

 


Wil je ook iets organiseren in de wijk of meedoen met een bestaand initiatief? Ben je als amateur of professional betrokken bij kunst of cultuur in je buurt? Of zomaar geïnteresseerd?  Wil  je kennismaken, advies vragen, informatie vergaren, samenwerkingspartners vinden, jezelf presenteren of gewoon even langskomen, dat kan tijdens de Open Office van de Cultuurscout Noord.

De Cultuurscout Noord, Sanne Lansdaal, heeft op dinsdag 7 feburari, 7 maart en op 4 april een Open Office van 10.00 tot 12.00 uur in de foyer van het Klooster Oude Noorden, Ruivenstraat 81.

Je kan spontaan langskomen of een afspraak maken via noord@cultuurscouts.com.nl of 06-33333125. Heb je een specifieke vraag of wens geef die dan van tevoren door dan kijkt zij of ze je direct verder kan helpen en eventueel de juiste gasten kan uitnodigen om met jou in gesprek te gaan.

Spreekuur Vluchtelingenwerk in het Klooster Oude Noorden

Vanaf dinsdag 24 januari 2017 gaat Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland van start in Huis van de Wijk Het Klooster Oude Noorden.

Het is voor vluchtelingen vaak moeilijk om de weg te vinden in ons land en een eigen plek te verwerven. Zodra een statushouder is gehuisvest in de gemeente Rotterdam start ook de begeleiding van Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland. Tijdens de begeleiding gaat het om zaken als huisvesting (wat moet je regelen en bij welke instanties moet je je aanmelden, huurtoeslag), inkomen (aanvraag uitkering Wet Werk en Bijstand, aanmelding bij het Centrum voor Werk en Inkomen) en gezondheidszorg (aanmelding bij ziektekostenverzekeraar, aanvraag zorgtoeslag, aanmelding huisarts en tandarts). Maar ook advies en hulp bij de inrichting van de woning, het vinden van een goede school voor de kinderen en nog veel meer. Voor zover de cliënt zelf zaken kan regelen wordt dat ook - eventueel met begeleiding - aan hem of haar overgelaten. Alle locaties hebben ook (open) spreekuren waar cliënten terecht kunnen met vragen. Lees verder voor meer informatie over de spreekuren!


In de gemeente Rotterdam worden statushouders gehuisvest. Statushouders zijn vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning. De gemeente Rotterdam heeft, net als alle andere gemeenten in Nederland, van de Rijksoverheid de opdracht om statushouders te huisvesten. Zo wonen er ook statushouders in deelgebied Rotterdam Noord.

Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland begeleidt en ondersteunt asielzoekers en vluchtelingen in Zuid-Holland en Zeeland. Onze professionele beroepskrachten en vele vrijwilligers begeleiden hen tijdens het hele traject dat zij in Nederland afleggen: van aankomst tot zelfredzaamheid.

Zo is er een tweetal locaties van Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland gevestigd (Rotterdam Centrum en Rotterdam Zuid). Om onze cliënten beter van dienst te zijn heeft Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland ervoor gekozen om wijkgericht te werken. Dit betekent dat wij in de 14 deelgebieden dat gemeente Rotterdam rijk is een actieve deelname hebben om ten dienst te staan voor onze nieuwe Rotterdammers.

Wat gaat Vluchtelingenwerk ZWN precies doen in de wijk?
Het is voor vluchtelingen vaak moeilijk om de weg te vinden in ons land en een eigen plek te verwerven. Zodra een statushouder is gehuisvest in de gemeente Rotterdam start ook de begeleiding van Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland. Tijdens de begeleiding gaat het om zaken als huisvesting (wat moet je regelen en bij welke instanties moet je je aanmelden, huurtoeslag), inkomen (aanvraag uitkering Wet Werk en Bijstand, aanmelding bij het Centrum voor Werk en Inkomen) en gezondheidszorg (aanmelding bij ziektekostenverzekeraar, aanvraag zorgtoeslag, aanmelding huisarts en tandarts). Maar ook advies en hulp bij de inrichting van de woning, het vinden van een goede school voor de kinderen en nog veel meer. Voor zover de cliënt zelf zaken kan regelen wordt dat ook - eventueel met begeleiding - aan hem of haar overgelaten. Alle locaties hebben ook (open) spreekuren waar cliënten terecht kunnen met vragen.

Huis van de Wijk Het Klooster Oude Noorden
Vanaf dinsdag 24 januari 2017 gaat Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland van start in de Huis van de Wijk Het Klooster Oude Noorden.

Wat: Spreekuur op afspraak
Wanneer: dinsdag en donderdag
Tijd: 09.30 – 16.30 uur
Waar: De Hildegardiszaal (Huis van de Wijk Het Klooster Oude Noorden)
Hoe: U kunt op dinsdag en donderdag langskomen om een afspraak in te plannen of per mail bij mevrouw Davine Hattu, teamleider Vluchtelingenwerk ZWN.  E-mail: dhattu@vluchtelingenwerk.nl of bellen naar 010-2827878 (niet op woensdag).

Flyer Klooster Oude Noorden

Heb jij onze nieuwe flyer van het Klooster Oude Noorden al gezien? Hierin staat informatie over ons als Huis van de Wijk, wat we allemaal doen en welke ruimtes wij kunnen aanbieden. Wij zijn er erg trots op!

Kom gerust eens bij ons binnen om een kijkje te nemen in de ruimtes, te vragen naar de mogelijkheden of een flyer mee te nemen! Of voor een heerlijke versnapering uit de bar natuurlijk, verzorgd door onze lieve gastvrouwen! We vinden het leuk om zoveel mogelijk buurtbewoners binnen te hebben zodat we de betrokkenheid in de wijk kunnen vergroten. Tot snel?

Klik op 'Lees verder' om de flyer te zien! 


Heb jij onze nieuwe flyer van het Klooster Oude Noorden? al gezien? Hierin staat informatie over ons als Huis van de Wijk, wat we allemaal doen en welke ruimtes wij kunnen aanbieden. Wij zijn er erg trots op!

Kom gerust eens bij ons binnen om een kijkje te nemen in de ruimtes, te vragen naar de mogelijkheden of een flyer mee te nemen! Of voor een heerlijke versnapering uit de bar natuurlijk, verzorgd door onze lieve gastvrouwen! We vinden het leuk om zoveel mogelijk buurtbewoners binnen te hebben zodat we de betrokkenheid in de wijk kunnen vergroten.

Tot snel??

Wilskracht Werkt werkzaam vanuit Klooster Oude Noorden

Wilskracht Werkt is een deelnemersorganisatie die zich inzet voor Rotterdammers. Ze vinden het belangrijk dat mensen die niet mee kunnen in de maatschappij, hulp krijgen. Samen met bewoners maken zij ondersteuning in de buurt mogelijk.

Sinds eind 2016 is Wilskracht Werkt ook actief in het Klooster Oude Noorden. Zij begeleiden in het doen van de administratie, geven fietslessen en bieden een scootmobiel voor de buurt te huur aan. Ook is er een buurtbus, de zogenaamde Plusbus. Deze is bedoeld voor mensen vanaf 55 jaar en kan benaderd worden voor het doen van boodschappen, ziekenhuisbezoeken of uitstapjes. Kosten en meer informatie kun je vinden in deze flyer

Ook kun je altijd binnenlopen bij het Klooster Oude Noorden om te vragen naar de mogelijkheden. De Buurtbus kan gereserveerd worden via onze infomatiebalie die op werkdagen geopend is van 9.00-13.00 uur.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wilskracht Werkt; 010-3060107 / info@wilskrachtwerkt.nl. Of kijk op de website www.wilskrachtwerkt.nl.

Pop-up speelgoedwinkel in Klooster Oude Noorden

In het Klooster Oude Noorden is op donderdag 15 en vrijdag 16 december een grote pop-up speelgoedwinkel te bezoeken! In de Kapelzaal is het één groot speelgoedparadijs. Het project "Toys for all" is opgezet door de groep "We care and share". Wat een toppers!

Kijk ook op onze Facebookpagina voor meer foto's en/of lees hier alle uitleg in dit document!

Uitnodiging meepraten toekomst Klooster Oude Noorden 1 december

Wat heeft het Klooster Oude Noorden u te bieden en wat biedt u het Klooster?  Praat, denk en doe met ons mee op  1 december  om 19.00 uur.  Als u zich inschrijft krijgt u een diner aangeboden. Tussen 18.00 en 19.00 uur, daarna aansluitend de bijeenkomst. Inschrijven kan door een mail te sturen naar sharelys@kloosteroudenoorden.nl.


 

Wat heeft het Klooster Oude Noorden u te bieden en wat biedt u het Klooster?  Praat, denk en doe met ons mee op  1 december  om 19.00 uur.  Als u zich inschrijft krijgt u een diner aangeboden. Tussen 18.00 en 19.00 uur, daarna aansluitend de bijeenkomst. Inschrijven kan door een mail te sturen naar sharelys@kloosteroudenoorden.nl.

Achtergrond
Het Klooster Oude Noorden is een Huis van de Wijk in zelfbeheer. Dat betekent dat bewoners met elkaar beslissen wat er allemaal mogelijk gemaakt kan worden in dit prachtige pand. Het huis is van ons en dus ook van u. Misschien heeft u zich dat nooit gerealiseerd, maar uw ideeën en bijdragen zijn zeer waardevol.

Het Klooster Oude Noorden is al sinds de jaren ’70 een wijkgebouw en biedt ruimte aan allerlei activiteiten voor en door buurtbewoners. Sinds 2013 wordt het gebouw door bewoners gerund en beheerd. Dat betekent dat bewoners zelf zorg dragen voor het gebouw, maar ook dat er alle ruimte is voor het ontwikkelen van programmering of experimenten van sociaal ondernemers. We hebben dat met de inzet van veel mensen allemaal mogelijk gemaakt.

Nu, na bijna 6 jaar, is het volgens ons weer het moment om met u als direct betrokkene na te denken over de rol van het Klooster in het Oude Noorden. Is er nog steeds ruimte nodig voor bewoners en sociaal ondernemers? Welke thema’s en ideeën leven er in het Oude Noorden? Welke rol kan het Klooster Oude Noorden daarbij spelen? Hoe blijft het Klooster Oude Noorden een uitnodigende plek voor alle wijkbewoners? Is eigenaarschap daarbij van belang?

De avond
Om antwoord te vinden op deze vragen willen we met jullie nadenken over de volgende vragen:

  1. Hoe werken we aan een plek waar steeds meer mensen zich uitgenodigd voelen?
  2. Hoe zorgen we dat we die plek met zijn allen slim en handig beheren?
  3. Wat zou hier moeten gebeuren en wat zou u daar zelf in kunnen betekenen?

 We gaan met elkaar rond de tafel in groepen. Aan het eind gaan we het gesprek aan over de resultaten van de verschillende tafels. Zo gaan we met elkaar stappen zetten naar de toekomst van het Klooster Oude Noorden. U bent van harte welkom. Sterker nog, iedereen is hierbij nodig.

Meer informatie? Loop binnen en vraag naar Margot of Leon. Meepraten? Schrijf u in door een mail te sturen aan: sharelys@kloosteroudenoorden.nl

Locatie: het Klooster het Oude Noorden, Ruivenstraat 81,  3036 DD Rotterdam. Telefoonnummer: 010-4661544.

Stadsdialoog maandagavond 28 november

In tijden van onrust (vluchtelingen, IS, economische crisis) staan mensen soms afwachtend en wantrouwend tegenover elkaar. Toch zullen we het als Rotterdammers met elkaar moeten doen; op school, bij de bakker, op het werk…

In de stadsdialogen in Kralingen-Crooswijk en in Noord delen bewoners ervaringen en zorgen over het samen leven in de stad, de eigen buurt en de straat. Aan de hand van korte theaterscènes gaan we hierover met elkaar in gesprek. De confronterende en inspirerende scènes zijn gebaseerd op echte verhalen over het leven in de stad.

Maandagavond 28 november van 19.30-21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur, Klooster Oude Noorden.
Toegang is vrij. Graag vooraf aanmelden. Zie de flyer voor meer informatie: Stadsdialoog.pdf

Tam Tam Rotterdam 19 November in het Klooster Oude Noorden

Percussie muziek  waar de mensen ook aan mee kunnen doen, dat is Tam Tam Rotterdam. Dit is al weer de vijfde editie van dit vrolijk evenement dat dit maal in de Kapelzaal van het Klooster oude Noorden zal plaatsvinden op zaterdag 19 November. De dag wordt geopend door een workshop van de de djembe-master Siaka Deni uit Burkina Faso. Daarna vanaf 14 uur is er vrij entree voor iedereen. We beginnen met een workshop voor mensen die met de djembe kennis willen maken. Daarna is er een mooi optreden van Roffa Foli & Friends waaronder Papa Goni!


Percussie muziek  waar de mensen ook aan mee kunnen doen, dat is Tam Tam Rotterdam. Dit is al weer de vijfde editie van dit vrolijk evenement dat dit maal in de Kapelzaal van het Klooster oude Noorden zal plaatsvinden op zaterdag 19 November. De dag wordt geopend door een workshop van de de djembe-master Siaka Deni uit Burkina Faso. Daarna vanaf 14 uur is er vrij entree voor iedereen. We beginnen met een workshop voor mensen die met de djembe kennis willen maken. Daarna is er een mooi optreden van Roffa Foli & Friends waaronder Papa Goni!

Tam Tam Rotterdam laat het Oude Noorden een hele middag swingen. Een gezellige middag met muziek, lekker eten en een Afrikaanse markt. Naast Roffa Foli zijn er vele Friends, zoals de dansgroep van Serge Badoué uit Ivoorkust. Zij laten zien hoe er in Afrika gedanst wordt.

De dag dag wordt extra feestelijk door dat er in het Klooster diezelfde dag ook een multicultureel feest van onafhankelijkheid en emancipatie is. Er zijn allerlei workshops, spelletjes en activiteiten, zoals een modeshow en hoe vouw je een hoofdoek? Ook is er een prachtige foto-tentoonstelling van Dorine Juray over de binnenlanden van Suriname. 

Kom ook naar deze mooi dag in het Klooster Oude Noorden!

Siaka Deni
Een geweldige percussionist uit Bobo Dioulasso, Burkina Faso. Zijn prachtige techniek is alom gerespecteerd bij de grote percussionisten uit West Afrika. Als Griot, de sociale groep van muzikanten en verhalenvertellers in West-Afrika, kreeg hij de muziek met de paplepel ingegoten. Ga naar http://www.tamtamrotterdam.nl voor meer informatie.

Roffa Foli
West-Afrikaanse muziek door Nederlanders en Afrikanen: dat is Roffa Foli. Deze groep brengt de muziek dicht bij de mensen. Liefst spelen zij zoals in Afrika in een kring waarbij ook gedanst, geklapt en meegezongen kan worden. De muziek is gevarieerd van intens trommelgeweld tot vrolijke en soms ook ingetogen liedjes. Sprankelend balafonspel wordt afgewisseld met spectaculaire percussie-arrangementen van veelal de jonge generatie Afrikaanse musici. Verrassend, energiek en melodieus.

Lokatie
Huis van de wijk het Klooster Oude Noorden
Ruivenstraat 81
3036 DD Rotterdam


Programma:
11:30 Start met workshop Djembe door Siaka Deni
14:00 Einde workshop. Gratis Entree voor iedereen
14:30 Workshop voor mensen die willen kennismaken met de Afrikaanse muziek
16:00 Roffa Foli & Friends
17:30 Einde

Onafhankelijkheidsdag Suriname: Srefridensi 19 november

Zaterdag 19 november wordt in het Klooster Oude Noorden Srefridensi gevierd: Onafhankelijkheidsdag Suriname. Er is een spreker, een workshop hoofddoek binden, sieraden maken, afrodans, hapjes en drankjes, culturele modeshow, spelletjestafel, een fototentoonstelling en een quiz! Iedereen is welkom van 13.00-17.00uur op Ruivenstraat 81!

Fotografiecursus Noud Smeets 19 november

Op zaterdag 19 november organiseren het Klooster Oude Noorden en Hollandse Helderheid een basiscursus fotografie voor een heel speciale prijs. Heb je een mooie spiegelreflexcamera of systeemcamera maar worden je foto's toch niet zoals je wilt?
Wil je daarnaast niet meer op de automatische stand fotograferen maar zelf bepalen hoe je foto er uit gaat zien? Dan is deze basiscursus echt iets voor jou! Je foto's krijgen ook meer zeggingskracht als je de beginselen van je camera en de fotografie beter leert kennen! Je leert de mooiste foto's te maken in elke situatie en na afloop weet jij precies hoe je moet omgaan met ISO, scherptediepte, diafragma en sluitertijden.

Deze cursus is op 19 november te volgen voor de prijs van €50,- per persoon en duurt van 10.00-16.00u. Locatie: Huis van de Wijk Klooster Oude Noorden, Ruivenstraat 81, 3036 DD Rotterdam Noord. Schrijf je in via de website www.hollandsehelderheid.com.

Kerstsluiting Klooster Oude Noorden

Het Klooster Oude Noorden is wegens de kerstvakantie gesloten van 24 december t/m 5 januari 2017.

Springplank naar gezondheid: 31 oktober gezondheidsmiddag in het Klooster Oude Noorden

Op maandagmiddag 31 oktober staat in het Klooster Oude Noorden alles in het teken van gezondheid. Tussen 13.30-17.00 uur zijn er van allerlei dingen te doen, lees snel verder!


Op maandagmiddag 31 oktober staat alles in het Klooster Oude Noorden in het teken van gezondheid. Tussen 13.30-17.00 uur zijn er van allerlei dingen te doen;

- speciale gezichtsbehandeling met vers fruit en andere zaken op het gebied van uiterlijke verzorging
- kom een verse smoothie, gezonde koffie en thee (zonder cafeïne) drinken.
- lekker gezond eten zoals veganistische nasi en vegetarische flammkuchen
- workshop verpakkingen lezen met E-nummers, handig voor in de supermarkt!
- meten van je BMI (Body Mass Index)
- informatie over projecten zoals ‘beweegmaatjes’ en mentale gezondheid voor volwassenen
- Warrior Monk training met Robin; leer de techniek voor een beter lichaam en geest
- Opvoedwinkel Twinkeltje is aanwezig om kinderen gezond te leren eten
- Afrodansen met Priscilla om 15.00 uur
- Herbalife is aanwezig voor geïnteresseerden die hun eetgewoontes willen wijzigen

Doel van de middag is het bewustzijn verbeteren door een uitgebreide uitleg over alle aspecten van de gezondheid en het bevorderen van een gezonde en positieve leefstijl. Kom je ook gezellig langs?

Stadsmuzikanten zondag 30 oktober

Zondag 30 oktober organiseren Muziekcentrum Rotterdam en Stormfabriek Stadsmuzikanten: een swingende muzikale dag waarin het beluisteren, beleven en maken van muziek centraal staan. Stadsmuzikanten vindt van 10.00 uur tot 17.00 uur plaats in Huis van de Wijk Klooster Oude Noorden.


Zondag 30 oktober organiseren Muziekcentrum Rotterdam en Stormfabriek Stadsmuzikanten: een swingende muzikale dag waarin het beluisteren, beleven en maken van muziek centraal staan. Stadsmuzikanten vindt van 10.00 uur tot 17.00 uur plaats in Huis van de Wijk Klooster Oude Noorden.

We starten om 10.00 uur met de workshop instrumenten bouwen. Iedereen kan – na inschrijving - een instrument bouwen onder leiding van muzikant-kunstenaar-schilder-liedjesschrijver-dichter-tekenaar- en instrumentbouwer Harm Goslink Kuiper. Kinderen én volwassenen kunnen muziekinstrumenten uitproberen door deel te nemen aan leuke en levendige workshops van Muziekcentrum Rotterdam. Bezoekers maken kennis met verschillende muziekstijlen. 

Om 15.00 uur strijkt en blaast het Rotterdamse kamermuziekensemble De Bezetting Speelt erop los in een prachtig concert met bekende én onbekende muziek. Van een hoorn die oproept tot de jacht, tot een kwintet van 2 strijkers en 3 blazers dat tevergeefs probeert om een mooie dame naar haar balkon te lokken: tijdens dit concert is er voor ieder wat wils.

Er zijn instrumentenbouwers die laten zien hoe een instrument in elkaar zit.  Er is een compositiewedstrijd waarbij we je uitdagen om een muziekstuk te schrijven en er is voor het eerst dit jaar een Stadsmuzikantenorkest.  Kortom, een leuke dag voor de hele familie!

Stadsmuzikanten vindt op zondag 30 oktober aanstaande van 10:00 - 17:00 uur plaats in Huis van de Wijk Klooster Oude Noorden, Ruivenstraat 81, Rotterdam Noord. De toegang van Stadsmuzikanten is gratis. De voorstelling  en de workshop instrumenten maken is € 3,50 per persoon.
Inschrijven en informatie via info@stadsmuzikanten.nl. Zie ook www.stadsmuzikanten.nl.

Stichting Muziekcentrum Rotterdam biedt een breed aanbod op diverse muziekinstrumenten. Ervaren en gediplomeerde docenten staan klaar om de leerlingen alles bij te brengen over hun instrument en muziekstijl. De docenten zijn stuk voor stuk professionals op hun instrument en in het onderwijsvak.

Stormfabriek is een bureau voor culturele en educatieve projecten. Naast het werken in opdracht initieert Stormfabriek eigen projecten. Stormfabriek werkt graag aan projecten die andere, nieuwe werelden laten zien, projecten die ontroeren, die mensen in beweging brengen, projecten die verbinden.

Opening BroodBak woensdag 26 oktober

Oud brood inzamelen in Rotterdam.... Ja, het gaat nu echt van start! Na een geslaagde proef in Feijenoord met inzameling van oud brood in BroodBakken wordt dit nu uitgebreid naar Noord en Delfshaven. Op woensdagmiddag 26 oktober wordt de start van de broodinzameling in Rotterdam Noord gevierd met een feestje in het Klooster. Wij nodigen u hier erg graag voor uit! De viering zal plaatsvinden van 15:30-16:30 uur, Ruivenstraat 81.


Oud brood inzamelen in Rotterdam.... Ja, het gaat nu echt van start! Na een geslaagde proef in Feijenoord met inzameling van oud brood in BroodBakken wordt dit nu uitgebreid naar Noord en Delfshaven. Op woensdagmiddag 26 oktober wordt de start van de broodinzameling in Rotterdam Noord gevierd met een feestje in het Klooster. Wij nodigen u hier erg graag voor uit! De viering zal plaatsvinden van 15:30-16:30 uur, Ruivenstraat 81.


Per dag gooien wij in Nederland 435.000 broden weg. Ontzettend zonde. Naast voedselverspilling levert het afvalbrood ook nog vele andere probleem op. Samen met de gemeente, de Rotterdamse buurten en haar bewoners wil Stichting BroodNodig onze omgeving fijner en leefbaarder maken door oud brood úit de buitenruimte te halen en te hergebruiken.

BroodNodig voert campagne om te voorkomen dat brood afval wordt, zo delen ze recepten met oud brood en staan ze op evenementen met heerlijke oud brood gerechten. Ook willen ze de bewoners een goed alternatief bieden voor het weggooien van oud brood dat niet meer eetbaar is. In plaats van het voeren aan dieren in de parken en langs singels, waar ratten en duiven op afkomen, en eenden ziek van worden, willen ze het inzamelen in BroodBakken zodat het kan worden gerecycled. Zo gaan we voedselverspilling tegen én werken we aan een duurzame oplossing voor het broodafval- en rattenprobleem in Rotterdam. Het ingezamelde brood wordt in samenwerking met de gemeente Rotterdam/Schone Stad opgehaald en verwerkt tot compost. Oud brood, nieuwe energie!

De BroodBak en het Klooster zijn op woensdag 26 oktober mooi versierd door de kinderen van de kinderbuikdans-vereniging met Soraya Sultan. Die middag onthullen we dan feestelijk de vrolijke BroodBak, en bieden wij daarnaast lekkere salades aan met als ingrediënt gered brood. Wij hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen op woensdag 26 oktober om 15:30!

PS: De kinderbuikdans-vereniging met Soraya Sultan komt elke woensdag samen in het Klooster van 14:00 tot 16:00, en doet veel meer dan alleen dansen, jongens en meisjes doen samen onder begeleiding van Soraya aan allerlei leuke activiteiten. Zij zullen op woensdag 19 oktober samen knutselen en de bakken en vlaggetjes voor de broodbak feestdag versieren. Alle kinderen uit de buurt zijn van harte welkom om aan te sluiten woensdag de 19e en woensdag de 26ste!


Brood over? Een Rotterdammer brengt het naar de broodbak om te recyclen! Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/broodnodig010, op www.broodnodig.co of op http://www.rotterdam.nl/broodbakken.

In het kort:

  • Kom woensdag 26 oktober naar de Broodbak Feestdag: 15.30 - 16.30 op de Ruivenstraat 81

  • Er is lekker eten, een vrolijke onthulling van de bakken, feestelijke aankleding en een dans!

Graag tot de 26ste!


Nieuwe expositie Dorine Juray

Vanaf 27 oktober hangt er weer een nieuwe expositie in de gang van het Klooster Oude Noorden, met unieke foto's van Dorine Juray. De opening vindt plaats op donderdag 27 oktober van 17.00-19.00uur met een hapje, drankje en Surinaamse muziek! Iedereen is welkom!

Dorine Juray (1955) is fotografe, beeldend kunstenares en dichteres. Tussen 1973 en 1997 reisde zij o.a. door Mexico, Kenia, Marokko, Suriname, VS, Thailand, Sudan en Eritrea. Ze beschouwt haar foto’s als het verslag van een menselijke ontmoeting.

“In elke foto zitten veel emoties en indrukken verborgen, die bij iedereen iets anders oproepen. Daarom stel ik niet het verhaal bij de foto centraal maar nodig ik mensen uit zelf te kijken en te ontdekken wat het met je doet. Zo ontstaat je eigen ontmoeting, dat is belangrijker dan mijn verhaal.”

"Echte Helden 2016: Romeo en Julia

In de herfstvakantie van maandag 17 t/m vrijdag 21 oktober 2016 vind de vierde editie van Echte Helden plaats. Echte Helden is een inspirerende, spannende en leuke  week vol dans, muziek, theater,  zang, schrijven, decor en kostuums voor iedereen vanaf 6 jaar.


In de herfstvakantie van maandag 17 t/m vrijdag 21 oktober 2016 vind de vierde editie van Echte Helden plaats. Echte Helden is een inspirerende, spannende en leuke  week vol dans, muziek, theater,  zang, schrijven, decor en kostuums voor iedereen vanaf 6 jaar.

Onder leiding van vakdocenten ga je aan de slag met het wereldberoemde verhaal Romeo en Julia van de Engelse toneelschrijver William Shakespeare. Een verhaal over de onmogelijke liefde tussen de zoon en dochter van twee ruziënde families. Welk noodlot treft onze twee tragische helden. Wat doe je als je verliefd wordt op iemand waar je niet van mag houden? Wat doe je als je ouders je iets verbieden? Ben je gehoorzaam of verzet je je? Hoe groot is de invloed van je familie? Van je vrienden? Doe jij wat zij zeggen of kies je je eigen pad?

Kom een balkon bouwen, doe mee met het gemaskerd bal, schrijf een geheime brief, maak spannende muziek, doe mee aan de dance-battle, speel toneel en zing een droevig lied. Inschrijven is niet verplicht, wel gewenst via www.wijzijnechtehelden.nl.

Speciaal aanbevolen
• 20 oktober: de voorstelling Het geheim van de liefde 6+ van TG Locals.
• 21 oktober: onze eigen Echte Helden voorstelling.
• Workshops voor volwassenen.
• Nieuw: zangworkshop voor jongeren!

Wat:                                     Echte Helden
Wanneer:                           In de herfstvakantie van maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober 2016
Waar:                                   Wijkgebouw ’t Klooster, Ruivenstraat 81, Rotterdam Noord.
Tijd:                                      Van 10.30-12.30 en van 13.30-15.30 uur
Website:                             www.wijzijnechtehelden.nl
Informatie:                        Stormfabriek, 010-477 27 20 of caty@stormfabriek.nl

 

 

 

Expositie Suzi Shores

Suzi Shores is een 61-jarige kunstenares van Engelse oorsprong met Nederlandse nationaliteit, woonachtig in Rotterdam centrum. Zij exposeert deze maand in het Klooster Oude Noorden haar potloodtekeningen.

"Ik heb altijd getekend en geschilderd van jongs af aan. Ik heb 2 keer geëxposeerd in Nederland, waarvan één Marilyn Monroe expositie waar ik 38 tekeningen van Marilyn Monroe heb verkocht. Ik teken liever met potlood en gom om een droombeeld te creëren.
"Famous and Fabulous" is mijn nieuwste expositie. Het draait om beroemdheden door wie ik gefascineerd ben. Echte iconen van diverse genres zoals Marilyn Monroe, Lady Gaga, David Bowie, Andy Warhol, Adele en anderen."

De expositie van Suzi Shores is te zien in de gang van het Klooster Oude Noorden tot en met 19 oktober 2016.

Inloopsessie 'bewonersinitiatieven' Gebiedscommissie Noord

Idee voor je buurt? Kom langs en maak van jouw idee een bewonersinitiatief!

Heb jij een idee voor je straat, buurt of wijk en heb je hulp nodig om het tot een bewonersinitiatief te maken? Kom langs bij de inloopsessie in het Klooster Oude Noorden op maandag 19 september van 19.00 tot 21.00 uur. Gebiedscommissieleden en medewerkers van het gebied zijn aanwezig om met je mee te denken, je te helpen het idee verder uit te werken en het idee klaar te stomen tot een bewonersinitiatief.


Idee voor je buurt? Kom langs en maak van jouw idee een bewonersinitiatief!

Op 8 oktober kun je weer langskomen bij Initiatiefrijk Noord, het snelloket voor bewonersinitiatieven. Aanvraag en beoordeling van je ingediende initiatief kan op dezelfde dag. Voor Noordelingen die alleen nog maar een idee hebben kunnen in aanloop naar 8 oktober langskomen bij één van de inloopsessies in september, die in de wijken worden georganiseerd.

Bekijk hier de flyer.

Heb jij een idee voor je straat, buurt of wijk en heb je hulp nodig om het tot een bewonersinitiatief te maken? Kom langs bij de inloopsessie in het Klooster Oude Noorden op maandag 19 september van 19.00 tot 21.00 uur. Gebiedscommissieleden en medewerkers van het gebied zijn aanwezig om met je mee te denken, je te helpen het idee verder uit te werken en het idee klaar te stomen tot een bewonersinitiatief.

Inloopsessies op andere locaties, 19.00-21.00 uur:

·         Blijdorp: wijkwinkel bewonersorganisatie Blijdorp – do. 15 september 2016, Statenweg 102-A
·         Bergpolder + Liskwartier: ‘De Vrije Ban’ – di. 13 september 2016, Vrijenbansestraat 50
·         Oude Noorden: ‘De Mozaïek’ – di. 13 september 2016, Schommelstraat 69
·         Agniesebuurt: ‘De Nieuwe Banier’ – di. 20 september 2016, Banierstraat 1
·         Provenierswijk: ‘De Propeller’ – ma. 19 september 2016, Jacob Loisstraat 18 

Initiatiefrijk Noord - snelloket

Op zaterdag 8 oktober beoordelen leden van de gebiedscommissie en medewerkers van de gemeente je bewonersinitiatief. Ook mensen van Opzoomer Mee zijn aanwezig. Bewonersinitiatieven tot € 2.500,- die aan alle voorwaarden voldoen, worden nog dezelfde dag toegekend. Aanvragen boven dit bedrag beoordeelt de gebiedscommissie in haar eerstvolgende vergadering.

Grafisch Lyceum - 10.00 – 15.00 uur
Stadhoudersplein 35

Wilt u weten waaraan uw bewonersinitiatief moet voldoen, kijk dan op www.opzoomermee.nl/bewonersidee

 

September Kunstmaand 'Lang Leve Kunst' voor 60-plussers

Van 5 t/m 29 september wordt in het Klooster Oude Noorden de 60-plus Kunstmaand georganiseerd. Iedere week van maandag tot en met donderdag zijn er van 15.00 tot 17.00 uur gratis workshops voor alle ouderen uit Noord die hun creatieve talenten willen ontdekken.


Van 5 t/m 29 september wordt in het Klooster Oude Noorden de 60-plus Kunstmaand georganiseerd. Iedere week van maandag tot en met donderdag zijn er van 15.00 tot 17.00 uur gratis workshops voor alle ouderen uit Noord die hun creatieve talenten willen ontdekken.

Maandagmiddag: spel en theater onder leiding van Jolina Wessels, theatermaker en verbonden aan toneelvereniging “Echte Liefde”.

Op maandagavond 12, 19 & 26 september kan er na afloop op eigen kosten in het Klooster Oude Noorden worden gegeten. De maaltijden worden verzorgd door http://www.missmie.nl/. Menukeuze volgt. Aanmelden voor een maaltijd kan in de week vanaf 5 september in het Klooster Oude Noorden of via info@kloosteroudenoorden.nl (uiterlijk vrijdag 12.00u voorafgaand aan de maandag van de reservering).

Dinsdagmiddag: muziek maken, noten lezen en zingen onder begeleiding van “Muziekcentrum Noord”.

Woensdagmiddag: boetseren onder leiding van beeldhouwer Kees Buckens.

Donderdagmiddag: verschillende dansstijlen en improvisaties onder leiding van Melanie Dijksma van “Het Danskantoor”.

Na deze kunstmaand kunt u zich inschrijven voor korte kunstcursussen, workshops en projecten in Noord.

De 60-plus Kunstmaand wordt georganiseerd om 60-plussers te laten ervaren hoe plezierig het is om actief aan kunst te doen. Een deelneemster aan een schildercursus: “Als ik naar mijn schilderwerken kijk, geniet ik stil van binnen.”

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Heili Bassa van Pluspunt, expertisecentrum voor senioren en participatie, 010 – 467 17 11 of info@pluspuntrotterdam.nl of met Klooster Oude Noorden, 010 – 466 15 44.

De 60-plus Kunstmaand is een initiatief van Pluspunt, expertisecentrum voor senioren en participatie, Cultuurscout Noord, Klooster Oude Noorden en stichting Humanitas en wordt uitgevoerd in het kader van Lang Leve Kunst, een landelijk programma dat actieve kunstbeoefening bij ouderen wil stimuleren.

 

Lessen meditatieve bewegingsleer Chi Neng Qigong

Leen Steen is een gecertificeerd instructeur Chi Neng Qigong en geeft vanaf 13 september elke dinsdag van 20:00 tot 22:00 uur lessen in de Abdis zaal. Chi Neng Qigong is een Chinese meditatieve bewegingsleer en zorgt dat de energiestromen in het lichaam en de uitwisseling van deze energie met het universum versterkt worden. Dit resulteert al snel in een afname van stress, verbetering van de fysieke en mentale gezondheid, een hoger concentratievermogen een betere conditie en een toename van creatieve energie.


Chi Neng Qigong is een Chinese meditatieve bewegingsleer. Tai Chi en yoga zijn in het westen al bekendere vormen, maar Chi Neng Qigong wordt door doktoren in zowel de westerse als Chinese geneeskunst als de meest effectieve Gong oefening bestempeld.

Chi Neng Qigong zorgt dat de energiestromen in het lichaam en de uitwisseling van deze energie met het universum versterkt worden. Dit resulteert al snel in een afname van stress, verbetering van de fysieke en mentale gezondheid, een hoger concentratievermogen een betere conditie en een toename van creatieve energie.

CNQ is geschikt voor alle leeftijden. Omdat de bewegingen geen extreme lenigheid of veel conditie vergen is het ideaal voor oudere mensen. Maar ook jongeren en kinderen krijgen via deze oefeningen een betere algemene gezondheid en een groter concentratievermogen.

Leen Steen is een door het Chi Neng instituut Nederland gecertificeerd instructeur Chi Neng Qigong www.chineng.nl en geeft vanaf 13 september elke dinsdag van 20:00 tot 22:00 uur lessen Chi Neng Qigong in de Abdis zaal.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar mulongqigong@gmail.com. Lessen kosten €10 per les van 2 uur of €100 voor 12 lessen.

Kunst- en theaterfestival "Tentakel" 7 september op Johan Idaplein

Kunst- en theaterfestival Tentakel strijkt 7 september neer op Johan Idaplein in Rotterdam. Het festival biedt voor jong en oud een gratis toegankelijk programma boordevol theater, beeldende kunst, muziek en experimentele workshops. Het plein wordt door het publiek, samen met vele kunstenaars, theatermakers en muzikanten, getransformeerd tot een uniek totaalkunstwerk waarin elke bezoeker als vanzelf deelnemer wordt.


Kunst- en theaterfestival Tentakel strijkt 7 september neer op Johan Idaplein in Rotterdam. Het festival biedt voor jong en oud een gratis toegankelijk programma boordevol theater, beeldende kunst, muziek en experimentele workshops. Het plein wordt door het publiek, samen met vele kunstenaars, theatermakers en muzikanten, getransformeerd tot een uniek totaalkunstwerk waarin elke bezoeker als vanzelf deelnemer wordt.

Te midden van muziekoptredens van muziek centrum Noord, een schminkstalletje en een reuze knikkerbaan toont Erik van Lieshout zijn bekende videowerk 'Commission'. De kunstenaar maakte deze film vanuit winkelcentrum Zuidplein, waar hij maandenlang een winkeltje runde en aan hand van vele gesprekken met wijkbewoners en winkeliers een verslag maakte van de politiek-sociale onmacht van mensen en kunst. Onder leiding van theatermakers Jacco Weener en Lisanne Hoogerwerf kunnen kinderen ter plekke meedoen aan het toneelstuk 'Een midzomernachtsdroom' van Shakespeare. En wie zin heeft om zijn eigen kunstwerk te maken, kan samen met kunstenaar Marianne Fontijn een eigen droomschip bouwen.

 Het plein heeft een uniek dagprogramma, zo toont Studio De Bakkerij een poëtische voorstelling over leren lezen. Ook Loek Vellekoop zal een regelmatig terugkerende gast zijn op de Rotterdamse pleinen. Deze bouwer van bijzondere muziekinstrumenten vertelt niet alleen graag over muziek, wiskunde en elektrische theeserviesjes, ook vindt hij niets leuker dan samen met alle bezoekers muziek maken op zelfgemaakte instrumenten.

Tentakel vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Het festival is in 2014 ontstaan met als doel de samenwerking binnen de Rotterdamse wijken te stimuleren, en om kunst dichter bij mensen te brengen die -in het dagelijks leven - niet vanzelfsprekend met kunst in contact komen. Daarnaast fungeert Tentakel als laboratorium voor kunstenaars die in hun werk willen experimenteren buiten de beperkingen en tradities van gevestigde kunstinstellingen. Door hun deelname aan het festival ontstaan er informele ontmoetingen met een zeer divers publiek. Het festivalprogramma wordt mogelijk gemaakt in nauwe samenwerking met kunstenaars, theatermakers, musici, sociale en culturele (wijk)instellingen in Rotterdam, en vele enthousiaste vrijwilligers.

Kijk voor het volledige programma op www.tentakel-festival.nl. Bekijk hier de flyer!

Introductielessen 'Zelfverdediging voor Ouderen' (50+)

Vanaf zaterdag 3 september tot 1 oktober gratis introductielessen 'Zelfverdediging voor Ouderen' (50+) van 15.00-16.00 uur in het Klooster Oude Noorden. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon komen meedoen!

Workshops acteren toneelvereniging Echte Liefde

Toneelvereniging 'Echte Liefde' geeft op maandagavond 5 september in het Klooster de laatste workshop acteren van de serie, dit keer met thema 'humor'. Klik op het document voor meer informatie en details!

maandag 23 mei: Elementair & zintuiglijk spel
maandag 6 juni: Samenspel & Luisteren
maandag 20 juni: Tekenen en personageopbouw
maandag 4 juli: Tekstinterpretatie
maandag 5 september: Humor

De workshops zijn voor iedereen toegankelijk. Klik hier voor de flyer en meer informatie over de workshops: flyer_workshop.docx.

Huis van de Wijk gesloten van 18 juli t/m 14 augustus!

Het Klooster Oude Noorden is tijdens de zomervakantie gesloten van 18 juli t/m 14 augustus 2016. Na deze 'zomerstop' zijn we er weer met allerlei leuke (nieuwe) activiteiten, zoals: workshops creatief knutselen, 'Lang Leve Kunst' (kunstworkshops voor ouderen), Tango Milonga iedere maand, Bingo iedere maand (31-08 begint het weer), workshops 'Foto's en filmpjes maken op je mobiele telefoon' door Noud Smeets, een tentoonstelling van Suzi Shores met potloodtekeningen, en het Tentakel festival!

vakantie.docx

De burger heeft bepaald: het Klooster Oude Noorden nr. 7 van de 50 initiatieven!

De resultaten van het experiment de Burger Bepaalt, geïnitieerd door Cultuurscout Rotterdam Noord Sanne Lansdaal, en gebiedscommissie Noord, zijn bekend. Ruim 1300 bewoners van Rotterdam Noord brachten hun stem uit. Tijdens Rotte Picnic Island maakte Thomas Roskam, voorzitter van de gebiedscommissie Noord, de uitslag bekend. Het Klooster Oude Noorden is geëindigd op nummer 7 van de in totaal 50 initiatieven! Iedereen hartelijk bedankt voor het stemmen!!


De resultaten van het experiment de Burger Bepaalt, geïnitieerd door Cultuurscout Rotterdam Noord Sanne Lansdaal, en gebiedscommissie Noord, zijn bekend. Ruim 1300 bewoners van Rotterdam Noord brachten hun stem uit. Tijdens Rotte Picnic Island maakte Thomas Roskam, voorzitter van de gebiedscommissie Noord, de uitslag bekend. Het Klooster Oude Noorden is geëindigd op nummer 7 van de in totaal 50 initiatieven! Iedereen hartelijk bedankt voor het stemmen!!

Bij de Burger Bepaalt konden bewoners van Rotterdam Noord van 23 mei tot en met 5 juni via een online formulier €50.000 verdelen over hun zeven favoriete structurele kunstinitiatieven in het gebied. In totaal deden 50 initiatieven mee. Door bedragen toe te kennen spraken bewoners hun voorkeuren uit. Het totale bedrag is evenredig verdeeld naar aantal stemmen en hoogte van de toegekende bedragen. Het doel van dit experiment was om te onderzoeken of via burgerbudgettering de betrokkenheid bij kunst groter wordt.

De uitslag is bekend

Het initiatief met het hoogste bedrag en het hoogste aantal stemmen is festival Duizel in het Park. Dit jaarlijkse festival in het Vroesenpark verdient € 3751,-. Studio de Bakkerij, Blijdorp Festival, Bird en Bluegrass Festival konden eveneens rekenen op grote steun van het publiek. Het initiatief met het laagste bedrag krijgt € 76,- uitgekeerd en heeft 18 stemmen gekregen.

De top 10
1. Duizel in het Park, € 3750
2. Studio de Bakkerij, € 3294
3. Blijdorp Festival, € 2823
4. Bird Rotterdam, € 2656
5. Het Pijnackerplein Bluegrass, € 2471
6. Het Vroesenpaviljoen, € 2276
7. Het Klooster Oude Noorden, € 2011
8. Jeugdtheaterschool Hofplein, € 2008
9. CineNoord-ZienInNoord, € 1577
10.Route Du Nord, € 1460

Thomas Roskam en Sanne Lansdaal zijn content met de opbrengsten van het experiment. Thomas Roskam: “De Burger Bepaalt is naast een schitterend initiatief ook een stap vooruit in het betrekken van bewoners. Zij mochten bepalen hoe €50.000 verdeeld werd over kunst- en cultuurinitiatieven in Noord. Niet alleen konden mensen op deze manier hun waardering uitspreken voor kunst en cultuur in de wijk. Ook krijgen de instellingen zicht op hun draagvlak en waardering in de wijk. Wat mij betreft is dit initiatief zeker de herhaling waard. Voor de toekomst zie ik deze manier van participatie vast onderdeel worden van de toekenning van kunstsubsidies.”

Sanne Lansdaal: “Het experiment is een extra steun voor bestaande initiatieven in een tijd dat het bikkelen is om je financiering rond te krijgen. Het is een bewijs van hun draagvlak. Tevens levert het interessante informatie op over de mensen die hebben gestemd. Mooi bij-effect is dat het experiment de zichtbaarheid van de kunstinitiatieven heeft vergroot, onder andere door de sociale media en lokale media aandacht.”

North Sea Round Town presents: Patrick Lauwerends & Friends!

Als onderdeel van North Sea Round Town zijn er op donderdag 7 en vrijdag 8 juli optredens van Patrick Lauwerends & Friends bij ons in het Klooster Oude Noorden! Ben je er bij? Kom (gratis) luisteren naar fijne muziekjes! Lees verder voor het programma.


Als onderdeel van North Sea Round Town zijn er op donderdag 7 en vrijdag 8 juli optredens van Patrick Lauwerends & Friends in het Klooster Oude Noorden!

Donderdag 7 juli
Thema: Azië - Indonesia en India
1e set: Hoofdact uit Jakarta Indonesia - pianiste Nita Aartsen
2e set: Hoofdact uit India - sitarspeler Ashok Pathak

Vrijdag 8 juli
Thema: Suriname
1e set: Kasekomuziek
2e set: Kawinamuziek met Drai Ston

Toegang op beide avonden is gratis, start optredens om 20.15 uur.
Voor meer informatie over de muzikanten, zie www.patricklauwerends.com.

Pasar Malam deel III op zaterdag 2 juli

Zaterdag 2 juli vindt het derde deel van de Pasar Malam plaats in het Klooster Oude Noorden. Bij een groepje bewoners uit Noord met een Indische achtergrond is het idee ontstaan om naast alle andere multiculturele activiteiten ook een keer een Indische middag of weekend te organiseren. Het voornaamste doel is om medebuurtbewoners van alle leeftijden kennis te laten maken met de Indische cultuur. Op zaterdag 2 juli tussen 13 en 22 uur wordt er een dag georganiseerd met muziek, een modeshow, pencak silat, dans en natuurlijk eten!


Zaterdag 2 juli vindt het derde deel van de Pasar Malam plaats in het Klooster Oude Noorden. Bij een groepje bewoners uit Noord met een Indische achtergrond is het idee ontstaan om naast alle andere multiculturele activiteiten ook een keer een Indische middag of weekend te organiseren. Het voornaamste doel is om medebuurtbewoners van alle leeftijden kennis te laten maken met de Indische cultuur. Op zaterdag 2 juli tussen 13 en 22 uur wordt er een dag georganiseerd met muziek, een modeshow, pencak silat, dans en natuurlijk eten!

Programma 2 juli:

13.00 Inloop
13.30 Dansgroep Putri Pelangi
14.00 Demonstratie Pencak Silat
14.45 Lezing stripboekenschrijver Peter van Dongen
15.45 Dansgroep Putri Pelangi
16.15 Modeshow ism Tornante Trainingen onder muzikale begeleiding van Groove Xperience
17.00 Eten (Sateh Ajam en Sateh Kambing)
19.00 tot 22.00 uur Optreden Groove Xperience

Entree is gratis. Het eten kost € 5,- pp. Graag gepast betalen.

Succesvolle voorleesmiddag met juf Gerdine

Op woensdag 1 juni was er weer een voorleesmiddag in het Klooster Oude Noorden met voorleesjuf Gerdine Vielvoije. Klik hieronder voor haar verslag van de middag!


Op 1 juni was er weer een voorleesmiddag in het Klooster Oude Noorden met Gerdine Vielvoije. Hieronder doet zij verslag van de middag!

“Rond 13 uur kwamen de eerste kinderen; koekjes, snoep en drinken stonden klaar. Ook werden de schaaltjes met lekkers gevuld. Van alle kanten werd er geholpen; de jongens sjouwden de limonade en de meiden zetten de schmink, make up en de crea-tafel klaar. Ook werden er kleurplaten gemaakt.

Om 14 uur begon ik met voorlezen, er kwamen meer kinderen dan verwacht! Iedereen luisterde gespannen. Ik liep de zaal rond en gaf t boek steeds aan een ander, zo lazen we allemaal een beetje. Ik had gezegd: als we stoppen met lezen maken jullie er een tekening over, de winnaar krijgt een prijs! Terwijl de kinderen tekenden, riep ik de tafels één voor één om een pannenkoek te komen halen. De meesten aten er 2, sommigen zelfs 3. Uiteraard deden we alles gezamenlijk met de kinderen.

Na het eten en tekenen volgde de prijsuitreiking samen met juf Soraya en juf Jolanda. Iedereen was gespannen want de tafel stond vol met prijzen. Uiteindelijk was iedereen perplex want ieder kind kreeg een prijs!

Ik was moe, had de hele dag ervoor al gewerkt en was ook met de Noord4Daagse bezig dus de kids zeiden; juf Gerdine bedankt dat u ons een kadootje gaf… ik draai me om en allemaal hebben ze geholpen met vegen, de tafels terugzetten,  afwassen, opruimen, schoonmaken, spullen sjouwen, naar de keuken meelopen om alle tassen te sjouwen enz. en toen naar huis. Een uur later stonden er weer kids aan mijn deur: juf Gerdine ik zie u dadelijk bij de Noord4Daagse! Ik fietste naar de Bergsingelkerk voor de Noord4Daagse, moe maar voldaan en met een lach op mijn gezicht… trots op de kids en een beetje trots op mezelf. Vandaag weer drie boeken gekocht; binnenkort zit ik weer met ze op een plein te lezen.

Wat ook leuk was: TOS kwam ook langs, ik had gevraagd of ze ook wilden komen. Ik werk graag met hen en de kinderen hebben met ze gelachen en gedanst en ik heb ze ook laten voorlezen. De ouderen keken vol lof: zoveel kids bij elkaar…al met al was het druk maar één en al saamhorigheid en velen hebben dat kunnen beamen.

Ik word er vrolijk van!
Groetjes van juf Gerdine”

Optreden Colombiaanse LIZZ & Band vrijdag 3 juni

Op vrijdagavond 3 juni deelt de uit Colombia geadopteerde LIZZ haar verhaal met eigen geschreven liedjes. Ze komt samen met haar band optreden in het Klooster Oude Noorden. Dit is niet zomaar een verhaal...maar een romantisch sprookje wat werkelijkheid blijkt te zijn! Bizar hoe het leven soms kan lopen. Ondersteund door haar muzikanten en hun instrumenten die haar emoties uitdrukking geven, zal LIZZ haar gevoelens verwoorden. De teksten zijn Nederlandstalig, op één Spaanstalig liedje na. Binnenkort hoopt LIZZ een cd uit te kunnen brengen.

Al nieuwsgierig? Kom dan ook en geniet mee van het sprookjesachtige optreden van LIZZ & band. Iedereen is welkom! Het voorprogramma wordt verzorgd door Avilyn. Aanvang: 19.30 uur. Start optreden in de Kapelzaal: 20:00 uur.


Op vrijdagavond 3 juni deelt de uit Colombia geadopteerde LIZZ haar verhaal met eigen geschreven liedjes. Ze komt samen met haar band optreden in het Klooster Oude Noorden. Dit is niet zomaar een verhaal...maar een romantisch sprookje wat werkelijkheid blijkt te zijn! Bizar hoe het leven soms kan lopen. Ondersteund door haar muzikanten en hun instrumenten die haar emoties uitdrukking geven, zal LIZZ haar gevoelens verwoorden. De teksten zijn Nederlandstalig, op één Spaanstalig liedje na. Binnenkort hoopt LIZZ een cd uit te kunnen brengen.

Al nieuwsgierig? Kom dan ook en geniet mee van het sprookjesachtige optreden van LIZZ & band. Iedereen is welkom! Het voorprogramma wordt verzorgd door Avilyn.

Aanvang: 19.30 uur. Start optreden in de Kapelzaal: 20:00 uur.

Zang: Lizz Woudstra
Gitaar/basgitaar/banjo: Mario Sprong
Drums/viool : Robo Spitters
Gitaar/basgitaar: Marck Heusschen
Stem: Hans Citroen

Kijk voor meer informatie op http://www.lizzmusic.nl/

 

Experiment 'De Burger Bepaalt' van start; stem op het Klooster!

Kom je uit Rotterdam Noord en wil je meebeslissen over het kunst- en cultuurbudget in jouw gebied? Pak dan nu je kans en verdeel € 50.000!

Het Klooster Oude Noorden doet mee aan het experiment 'De Burger Bepaalt' dat 23 mei van start is gegaan. Je kunt als bewoner van Rotterdam Noord op ons stemmen als één van de initiatieven voor kunst en cultuur. Stem je mee? Je kunt tot en met 5 juni het online formulier invullen, of kom langs in het Klooster!

Lees verder voor meer informatie!


Kom je uit Rotterdam Noord en wil je meebeslissen over het kunst- en cultuurbudget in jouw gebied? Pak dan nu je kans en verdeel € 50.000!

Het Klooster Oude Noorden doet mee aan het experiment 'De Burger Bepaalt' dat 23 mei van start is gegaan. Je kunt als bewoner van Rotterdam Noord op ons stemmen als één van de initiatieven voor kunst en cultuur. Stem je mee? Je kunt tot en met 5 juni het online formulier invullen. Wanneer online invullen niet mogelijk is, nodigen we je uit in het Klooster Oude Noorden, Ruivenstraat 81, Rotterdam Noord. In ons 'stemlokaal' kun je ook offline een formulier invullen of hulp vragen aan een medewerker om je hierbij te ondersteunen.

Wereldwijd experimenteren steden met nieuwe democratische processen waarbij burgers zelf beslissen waaraan geld gespendeerd moet worden. Geen experts en specialisten, maar burgers bepalen met elkaar over publiek belang, kwaliteit en impact.

Zou dat ook kunnen in Rotterdam Noord? De Gebiedscommissie en de Gemeente Rotterdam hebben gezamenlijk eenmalig € 50.000,- ter beschikking gesteld voor het experiment ‘De Burger Bepaalt’. Rotterdam Noord biedt haar bewoners een unieke kans om zelf mee te beslissen over de verdeling van extra geld aan kunst en cultuur in het gebied.

Alle bewoners van Rotterdam Noord, van alle leeftijden, mogen in dit experiment € 50.000,- verdelen over 7 kunstinitiatieven in Rotterdam Noord. Er kan een keuze gemaakt worden uit  50 kunstinitiatieven. Elke bewoner mag één keer meedoen. Bij meer dan 1000 respondenten  worden de gemiddelden berekend en wordt het geld naar verhouding verdeeld over de initiatieven waaraan geld is toegekend. Mocht het Klooster Oude Noorden, dat draait door en voor vrijwilligers, daadwerkelijk geld toegekend krijgen dan willen we graag onze idealen verder verwezenlijken als Huis van de Wijk!

De actie loopt van 23 mei t/m 5 juni 2016.

Meer informatie over het experiment  en de lijst van 50 initiatieven is te vinden op http://cultuurscouts.com/de-burger-bepaalt.

Expositie Dorine Juray

Vanaf begin juni hangt er weer een nieuwe expositie 'Verruim je wereld: momenten van een kosmopoliet in Eritrea en Sudan' in de gang van het Klooster, met foto's van Dorine Juray.

Dorine Juray (1955) is fotografe, beeldend kunstenares en dichteres. Tussen 1973 en 1997 reisde zij o.a. door Mexico, Kenia, Marokko, Suriname, VS, Thailand, Sudan en Eritrea. Ze beschouwt haar foto’s als het verslag van een menselijke ontmoeting.

“In elke foto zitten veel emoties en indrukken verborgen, die bij iedereen iets anders oproepen. Daarom stel ik niet het verhaal bij de foto centraal maar nodig ik mensen uit zelf te kijken en te ontdekken wat het met je doet. Zo ontstaat je eigen ontmoeting, dat is belangrijker dan mijn verhaal.”

Dorine_Juray_flyer.pdf

Videoverslag 'Droomstraat' Blommersdijkselaan

De Blommersdijkselaan, één van de straten vlakbij het Klooster Oude Noorden, is één van de vijf 'droomstraten' van Rotterdam. Met een klein budget en veel inzet van de bewoners is er nu een plan: minder auto's, meer groen en de Hildegardiskerk. 

Bekijk het videoverslag van buurtbewoner Bas Noordermeer over het plan hier. Ook Open Rotterdam heeft een nieuwsitem met video over de Blommersdijkselaan en de bewoners gemaakt.

Inschrijving Noord4Daagse geopend!

Op 30 mei is het zover. Dan wandelt de Noord4Daagse weer door Rotterdam Noord. Vier avonden samen wandelen en plezier maken. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen zich via school, sportvereniging of via www.noord4daagse.nl inschrijven.

Net als in voorgaande jaren wordt er 3 of 5 km gewandeld. Kinderen die alle vier de avonden meegewandeld hebben ontvangen uiteraard een welverdiende medaille. De avondvierdaagse start dagelijks om 18.00 uur bij de Bergsingelkerk.

Opera in het Klooster: 19 mei zingt Margarita Casañeda over de liefde

Op donderdag 19 mei zingt Margarita Castañeda opera In het Klooster, onder begeleiding van Daan Boertien op piano. Het concert vindt plaats om 18.30 uur in de Foyer en is onderdeel van 'Operadagen Thuis' van 'Operadagen Rotterdam 2016'. Dit concert wordt u gratis aangeboden door Operadagen Rotterdam in samenwerking met Cultuurbuur. Reserveren via info@kloosteroudenoorden.nl!

Een bariton op je bank of een tenor aan tafel: de huiskamerconcerten brengen opera bij de mensen thuis. Operadagen Thuis zijn onderdeel van het festival 'Operadagen Rotterdam 2016' en bieden letterlijk een podium aan jong talent. Tijdens de huiskamerconcerten voeren acht zangers en zangeressen een soloprogramma uit in de geselecteerde huiskamers in Rotterdam. Met een hapje en een drankje geniet je samen met je vrienden, familie en andere Operadagen-bezoekers van een concert dat maximaal 60 minuten duurt. Op donderdag 19 mei zingt Margarita Castañeda opera In het Klooster, onder begeleiding van Daan Boertien op piano. Het concert vindt plaats om 18.30 uur in de Foyer en is onderdeel van 'Operadagen Thuis' van 'Operadagen Rotterdam 2016'. Dit concert wordt u gratis aangeboden door Operadagen Rotterdam in samenwerking met Cultuurbuur. Reserveren via info@kloosteroudenoorden.nl!

Een bariton op je bank of een tenor aan tafel: de huiskamerconcerten brengen opera bij de mensen thuis. Operadagen Thuis zijn onderdeel van het festival 'Operadagen Rotterdam 2016' en bieden letterlijk een podium aan jong talent. Tijdens de huiskamerconcerten voeren acht zangers en zangeressen een soloprogramma uit in de geselecteerde huiskamers in Rotterdam. Met een hapje en een drankje geniet je samen met je vrienden, familie en andere Operadagen-bezoekers van een concert dat maximaal 60 minuten duurt. Na afloop wordt met de pet rond gegaan voor een bijdrage aan de musici.

De huiskamerconcerten worden uitgevoerd door jonge musici die deel uitmaken van de Nieuwe Stemmen van 2016. Dit is een talentontwikkelingstraject van Operadagen Rotterdam voor zangers en zangeressen afkomstig uit verschillende landen. De musici worden hierin gecoacht door regisseur en componist Timothy Nelson. 

Margarita Castañeda is een Colombiaanse sopraan en één van de Nieuwe Stemmen. Recentelijk vertolkte zij de rol van Euridice (in Gluck's Orfeo ed Euridice) met de Nederlandse Reisopera. Verder zong zij de rollen van Papagena (The Magic Flute) in Wenen, Zerlina (Don Giovanni) in Weikersheim in Duitsland en Susanna (Le nozze di Figaro) in Wenen.

Margarita zong in vele galaconcerten en recitals in Australië, Brazilië, Zweden, Noorwegen, Colombia, Turkije, Nederland en Duitsland.

In 2014 behaalde ze haar studie met speciale onderscheiding aan de Universiteit voor Muziek en Performing Arts in Wenen bij zangdocent Claudia Visca. Margarita ontving daarnaast een fonds van Schola Cantorum Basiliensis Scholarship in Teatro Colon de Bogota en The Mazda Fundation for Arts and Science. Tevens werd ze uitgenodigd om deel te nemen in het Internationale Winter Festival of Music in Campos de Jordao in Brazilië.

Daan Boertien (pianobegeleiding) begon zijn studie op tienjarige leeftijd aan de Young Musicians Academy van het Fontys Conservatorium bij Jelena Bazova. Vervolgens studeerde hij tussen 2010 en 2015 bij David Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2013 zijn Bachelor- en in 2015 zijn Masterdiploma behaalde. Daan was in 2010 prijswinnaar van het Prinses Christinaconcours en ontving in 2011 tijdens het Peter de Grote Festival in Groningen een Honorary Award for Outstanding Musicianship.

In 2015 had Daan de eer de 'Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent' te mogen ontvangen die hem in staat stelt zijn studie voort te zetten bij gerenommeerde musici in binnen- en buitenland. Daan trad op in verschillende gerenommeerde zalen, zoals het Muziekgebouw aan 't IJ en het Concertgebouw in Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht. In 2014 was hij te horen op het hoofdpodium van de Uitmarkt in Amsterdam. Ook soleerde hij met verschillende orkesten.

Hij gaf concerten in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Italië, Tunesië, Zwitserland en Canada. Verder trad Daan op in het Grachtenfestival in Amsterdam en het Harmos Festival in Porto, Portugal. Daan kreeg de mogelijkheid masterclasses te volgen bij o.a. Leslie Howard, Enrico Pace, Roger Vignoles, Julius Drake en Igor Roma.

Programma: AMOR AMOR

Spaanse liedjes over de verschillende soorten liefde die een vrouw kan voelen tijdens haar leven, gecombineerd met gedichten van verschillende dichters

Gevaarlijke en niet beantwoorde liefde
El paño moruno - Manuel de Falla 
Seguidilla murciana - Manuel de Falla 
Asturiana - Manuel de Falla 
Canción - Manuel de Falla 
Polo - Manuel de Falla

Liefde op afstand
Jota - Manuel de Falla 
La rosa y el sauce - Guastavino

Pure liefde 
Del cabello más sutil - Obradors 
No lloréis ojuélos - Enrique Granados 
Besame mucho - Consuelo Velasquez

Moederliefde (slaapliedjes)
Nana - Manuel de Falla 
Canción de cuna para dormir a un niño - Montsalvatge 
Cancioncilla - Jaime León

Vaderlandsliefde
Cuba dentro de un piano - Montsalvatge

Het optreden van Margarita Castañeda en Daan Boertien vindt plaats op donderdag 19 mei om 18.30 uur in de Foyer van het Klooster. Dit concert wordt u gratis aangeboden door Operadagen Rotterdam in samenwerking met Cultuurbuur. Reserveren via info@kloosteroudenoorden.nl!

Percussiefeest zondagmiddag 22 mei!

Op zondagmiddag 22 mei vindt er een groot percussiefeest in het Klooster Oude Noorden plaats naar aanleiding van de presentatie van het muziekboek en cd’s over de ritmes van de legendarische masterdrummer Arafan Touré die jarenlang actief was als docent Afrikaanse Percussie in Rotterdam.

De middag zal een feestelijke bijeenkomst worden voor ervaren djembé-spelers maar ook voor mensen die graag met deze muziek willen kennismaken. Voor hen zijn er gratis kennismakingsworkshops. Voor alle mensen met enige ervaring is er een workshop met een team van docenten om in no-time een ritme van Arafan Touré te spelen. Deze workshops starten om 13:00 uur. Wees er dus op tijd bij. Neem je djembé - als je die hebt - mee.

De bekende specialist in Afrikaanse percussie en djembe-speler van het eerste uur Ponda O'Bryan zal een inleiding geven over Arafan Touré. Daarnaast zal er ook film van Arafan worden vertoond. Er is Guineaans eten en West-Afrikaanse exotica, kortom een dag om te genieten, te dansen en elkaar te ontmoeten. Zorg dat je erbij bent! Toegang is gratis.


Op zondagmiddag 22 mei vindt er een groot percussiefeest in het Klooster Oude Noorden plaats naar aanleiding van de presentatie van het muziekboek en cd’s over de ritmes van de legendarische masterdrummer Arafan Touré die jarenlang actief was als docent Afrikaanse Percussie in Rotterdam.

De middag zal een feestelijke bijeenkomst worden voor ervaren djembé-spelers maar ook voor mensen die graag met deze muziek willen kennismaken. Voor hen zijn er gratis kennismakingsworkshops. Voor alle mensen met enige ervaring is er een workshop met een team van docenten om in no-time een ritme van Arafan Touré te spelen. Deze workshops starten om 13:00 uur. Wees er dus op tijd bij. Neem je djembé - als je die hebt - mee.

Natuurlijk zijn er ook optredens van de docenten die de opnamen van de instructie-cd's hebben verzorgd, onder andere Momo Touré, Michiel Moerkerk, Jaco Benders, Milou Veling en Sebastiaan de Vries.

De bekende specialist in Afrikaanse percussie en djembe-speler van het eerste uur Ponda O'Bryan zal een inleiding geven over Arafan Touré. Daarnaast zal er ook film van Arafan worden vertoond. Er is Guineaans eten en West-Afrikaanse exotica, kortom een dag om te genieten, te dansen en elkaar te ontmoeten. Zorg dat je erbij bent! Toegang is gratis.

Arafan Touré
Masterdrummer Arafan Touré diende 28 jaar het Afrikaanse Ballet van Guinee. De ritmische muziek die hij met dit wereldberoemde orkest maakte heeft hij in Nederland opnieuw vormgegeven voor djembé-groepen. Dit bijzondere repertoire is vastgelegd opdat nog velen er plezier aan kunnen beleven. De opbrengst van de verkoop van dit boek- en cd-project The Melodic Rhythms by Arafan Touré is geheel bestemd voor Muziekcentrum Arafan Touré in Guinee.Dit feest is een samenwerking van Stichting de Overlevering - www.arafantoure.nl en Afrika Percussie - www.afrikapercussie.nl.

Drie dagen festival 'Iedereen Einstein' vanaf maandag 16 mei

Blijf je verbazen! Maandag 16 mei landt het festival Iedereen Einstein voor drie dagen in het Klooster!

Kom megaconstructies bouwen, sta versteld van wonderbaarlijke proefjes en doe mee met de KennisKisten Quiz. Hoe werkt het gehoor, wat zit er in een uilebal, hoe maak je biologisch afbreekbaar plastic? Je komt het te weten bij Iedereen Einstein!


Op 16 (2e Pinksterdag), 17 en 18 mei mei vindt in het Klooster Oude Noorden de derde editie van Iedereen Einstein plaats. Dit is een festival van wetenschap en techniek vol indrukwekkende demonstraties en interessante proefjes voor kinderen vanaf 6 jaar en ouder(s).

Kinderen gaan  onder leiding van deskundigen aan de slag en worden uitgedaagd om na te denken over de wereld om zich heen. Door zelf te onderzoeken en te experimenteren geven ze antwoord op vragen die vanuit de wetenschap en techniek worden verklaard. 

De interactieve colleges van Iedereen Einstein verbazen zowel kinderen als volwassenen.  Proefjeslab zorgt voor kleine colleges waar  bezoekers vol enthousiasme vandaan komen.  De nieuwsgierigheid naar  techniek wordt gewekt  door  deel te nemen aan interessante workshops, zoals die van Technieklab  waarbij kinderen biologisch afbreekbaar plastic maken.  Bezoekers kunnen een hoorcollege over het gehoor volgen van het Erasmus MC, uilenballen pluizen met een echte boswachter en hun kennis testen met de KennisKistenQuiz. Wie was de eerste programmeur? Waar komt de naam Bluetooth vandaan?  Hoe vaak past Nederland in de plastic soep? Je komt het te weten bij Iedereen Einstein.


Wat:                                     Iedereen Einstein, festival van wetenschap en techniek
Wanneer:                           Op 16, 17 en 18 mei 2016
                                             maandag 16 mei:         11.00 tot 17.00 uur
                                             dinsdag 17 mei:            alleen voor scholen
                                             woensdag 18 mei:       13.00 tot 17.00 uur
Waar:                                  Huis van de wijk 'Klooster Oude Noorden', Ruivenstraat 81, 3036 DD Rotterdam Noord.
Kosten:                                 € 3,50 per persoon (toegang kinderen onder begeleiding van een volwassene).

Meer weten?                   Kijk op www.iedereeneinstein.nl.

Zaterdagavond 14 mei: Tango Milonga dansavond

Zaterdagavond 14 mei mogen de voetjes weer van de vloer! Tango Milonga is er weer met een workshop en dansavond in de Kapelzaal, dit keer gegeven door Santiago Fina & Samantha Dispari uit Buenos Aires!


Zaterdagavond 14 mei mogen de voetjes weer van de vloer! Tango Milonga is er weer met een workshop en dansavond in de Kapelzaal, dit keer gegeven door Santiago Fina & Samantha Dispari uit Buenos Aires! 

Workshop By: Santiago Fina & Samantha Dispari
18:30-19:30 Ladies & Men Technique (partner not necessary!)
19:45-21:00 giros (turns) for both roles (only Couples!)

Milonga ‘t Klooster
21:00 – 01:00
Show by: Santiago Fina & Samantha Dispari

Prices p.p:
Ladies & Men Workshop: €17,50
Workshop Turns: €20,-
2 workshops: €35,-
Salon: €8,50,-
2 Workshop + Salon: €40,-
1 workshop + Salon: €25,-

Address: Hammerstraat 61, Rotterdam
Free Parking in front!
Entrance: Large iron door

Registrations for the workshop at:
http://carlosymirella.com/events/milonga-t-klooster/

 

Pasar Malam zaterdagmiddag 14 mei

Zaterdagmiddag 14 mei van 13.00-17.00 uur wordt er in het Klooster een Pasar Malam georganiseerd met film, muziek en Indische keuken! Kom je kennismaken met de Indische cultuur?

In juli volgt er nog een Pasar Malam met het thema reizen naar Indonesië. Hierover volgt later meer informatie.


Aankomende zaterdag 14 mei van 13.00-17.00 uur wordt er in het Klooster een Pasar Malam georganiseerd met film, muziek en Indische keuken! Kom je kennismaken met de Indische cultuur?

In juli volgt er nog een Pasar Malam met het thema reizen naar Indonesië. Hierover volgt later meer informatie.

Opening Huis van de Wijk woensdag 11 mei

Het Klooster Oude Noorden is er voor en door bewoners van de wijk. Woensdag 11 mei is de officiële opening van ons 'Huis in de Wijk'; een plek waar buurtbewoners terecht kunnen voor mantelzorgondersteuning, vrijwilligerswerk, een ontmoeting of om zelf iets te organiseren. Iedereen is welkom om te komen kennismaken! De officiële opening is om 16.30 uur.

Tussen 16.00-18.00 uur is er een algemeen programma met een vrijwilligersmarkt door diverse organisaties: o.a. Dock, Buurtwerk, Noord Plus, Thuis op Straat, Wilskracht Werkt, Stichting Welzijn Noord, WijkLeerbedrijf, Opzoomer mee en Vrijwilligerswerk Rotterdam. 

Andere activiteiten: maquette en uitleg over de Blommerdijkselaan, kinderbuikdanslessen, naailessen, knutselen voor kinderen, proeflessen drums, gitaar & cello van Muziekcentrum Noord en Twinkeltje met een spel voor ouder & kind.


Het Klooster Oude Noorden is er voor en door bewoners van de wijk. Woensdag 11 mei is de officiële opening van ons 'Huis in de Wijk'; een plek waar buurtbewoners terecht kunnen voor mantelzorgondersteuning, vrijwilligerswerk, een ontmoeting of om zelf iets te organiseren. Iedereen is welkom om te komen kennismaken! De officiële opening is om 16.30 uur.

Tussen 16.00-18.00 uur is er een algemeen programma met een vrijwilligersmarkt met diverse organisaties, o.a.:

Dock, Buurtwerk, Noord Plus, Thuis op Straat, Wilskracht Werkt, Stichting Welzijn Noord, WijkLeerbedrijf, Opzoomer mee en Vrijwilligerswerk Rotterdam

Andere activiteiten: maquette en uitleg over de Blommerdijkselaan, kinderbuikdanslessen, naailessen, knutselen voor kinderen, proeflessen drums, gitaar & cello van Muziekcentrum Noord en Twinkeltje met een spel voor ouder & kind.

Expositie 'Rotterdam heeft perspectief'

De Rotterdamse kunstenaar Frans Jonker heeft dit jaar een serie exposities in Rotterdam. De graficus en kunstenaar heeft een geweldige tentoonstelling gemaakt van zijn beleving van het hedendaagse Rotterdam, in het kader van het festival “Rotterdam viert de stad”. 

Sinds 11 jaar heeft Frans Jonker zich verdiept in het digitaal schilderen, zijn werk is al meerdere jaren te koop bij cadeauwinkel Kkec in de Beurstraverse. Vanaf 23 april is de prachtige expositie ‘Rotterdam heeft perspectief’ te zien in de expositieruimte van wijkgebouw ‘Klooster Oude Noorden’. Deze expositie is iets meer dan een maand te bewonderen.De Rotterdamse kunstenaar Frans Jonker heeft dit jaar een serie exposities in Rotterdam. De graficus en kunstenaar heeft een geweldige tentoonstelling gemaakt van zijn beleving van het hedendaagse Rotterdam, in het kader van het festival “Rotterdam viert de stad”. 

Sinds 11 jaar heeft Frans Jonker zich verdiept in het digitaal schilderen, zijn werk is al meerdere jaren te koop bij cadeauwinkel Kkec in de Beurstraverse. Vanaf 23 april is de prachtige expositie ‘Rotterdam heeft perspectief’ te zien in de expositieruimte van wijkgebouw ‘Klooster Oude Noorden’. Deze expositie is iets meer dan een maand te bewonderen.

Kijk hier voor meer informatie over Frans Jonker.

Smart Girls Network van Voice La Femme op vrijdag 22 april

Wil jij samen met andere meiden inspiratie opdoen voor jouw eigen droomplan? Kom dan aankomende vrijdagmiddag 22 april naar de bijeenkomst 'Smart Girls Network' van Voici La Femme in het Klooster.

Er is een vullend programma dat vast in de smaak zal vallen. Alle bezoekers worden geëntertaind met dans, spoken words, een inspirational catwalk en diverse activiteiten. Daarnaast zal er een debat plaatsvinden tussen twee duo’s die de strijd met elkaar aan durven gaan. 

De entree is gratis, dus kom gezellig met het je hele vriendinnengroep naar ‘Smart Girls Network'!


Ben je een jonge vrouw, ambitieus of juist zoekende naar inspiratie om jouw droomplan na te jagen?

Kom dan op vrijdag 22 april naar Smart Girls Network! Voici La Femme biedt trainingen op het gebied van netwerken,financiële administratie en re-integratie om je verder te ontwikkelen. Scoor tijdens het event een plek bij één van de sfeervolle Voici La Femme kramen en maak kans om gratis deel te nemen aan de trainingen die jou op een trendy, educatieve en gepassioneerde manier leren jouw droomplan waar te maken.

Er is een vullend programma dat vast in de smaak zal vallen. Alle bezoekers worden geëntertaind met dans, spoken words, een inspirational catwalk en diverse activiteiten. Daarnaast zal er een debat plaatsvinden tussen twee duo’s, die de strijd met elkaar aan durven gaan. 

In de Foyer kan je genieten van de lekkerste hapjes en drankjes en een live optreden. Daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid om te netwerken. 

Wat is een event nou zonder heerlijke muziek? Deze avond wordt dan ook uitgepakt met een geweldige line up:
Dj-s One
Dj Venice

De entree is gratis, dus kom gezellig met het je hele vriendinnengroep naar ‘Smart Girls Network'!

Cursus Bedrijfshulpverlening voor vrijwilligers Klooster

Dinsdag 19 april hebben 10 vrijwilligers van het Klooster een training Bedrijfshulpverlening gevolgd. Het was een geslaagde, leerzame dag. Twee docenten hebben de training gegeven en verteld hoe je kunt reanimeren en wat je moet doen als er ongelukken gebeuren, bv. hoe herken je symptomen als iemand onwel wordt? Ook is er geoefend met brand blussen. We willen alle deelnemers feliciteren met hun certificaat!!


Dinsdag 19 april hebben 10 vrijwilligers van het Klooster een training Bedrijfshulpverlening gevolgd. Het was een geslaagde, leerzame dag. Twee docenten hebben de training gegeven en verteld hoe je kunt reanimeren en wat je moet doen als er ongelukken gebeuren, bv. hoe herken je symptomen als iemand onwel wordt? Ook is er geoefend met brand blussen. We willen alle deelnemers feliciteren met hun certificaat!!

 

Vrijdag 22 april intervisieochtend Happy Go Lucky

Rotterdamse vrouwen delen kennis, ervaring, levenswijsheid en netwerk bij de intervisieochtend van Happy Go Lucky op vrijdag 22 april van 10.00-12.00 uur. Deelname is gratis.

Nimo ontwikkelt vanuit haar eigen stichting o.a. een empowerment programma op basis van participatief drama voor meiden. Eigenwaarde is de basis van alles. Centrale vraag op deze ochtend is: wat ben je waard?


Vrijdag 22 april is er in het Klooster een intervisieochtend van Happy Go Lucky tussen 10.00 tot 12.00 uur. Rotterdamse vrouwen delen kennis, ervaring, levenswijsheid en netwerk.

Het is lente! Tijd voor Happy Go Lucky. We organiseren weer drie intervisiebijeenkomsten waarop je je dag kunt starten met een goed gesprek. Een mix van Rotterdamse vrouwen bespreekt in groepjes van vijf, volgens een no-nonsense gesprekstechniek een kwestie van één van de deelnemers. De methode gaat uit van het positieve en inspireert tot het zetten van een volgende stap in werk en leven.

Of je nu een baan zoekt, net bent afgestudeerd, op zoek bent naar meer balans tussen werk en privé, een geweldig idee hebt of het even niet meer weet… schuif aan bij Happy Go Lucky.  Inzet is dat iedereen wijzer en gelukkiger naar huis gaat, of aan het werk natuurlijk. De komende tijd vragen we bijzondere vrouwen uit het groeiend netwerk om een eigen draai te geven aan de ochtenden. 

Voorjaar 2016
Deelname aan intervisieochtenden is gratis. Wees zeker van je plek, meld je aan via rineke@kantoorkraaij.nl

Aanvang 10.00 uur (9.30 uur inloop met koffie, thee en iets lekkers), afsluiting 12.00 uur.

Vrijdag 22 april
Met Nimo Hoddoon
Het Klooster, Ruivenstraat 81, Rotterdam Noord
Nimo ontwikkelt vanuit haar eigen stichting o.a. een empowerment programma op basis van participatief drama voor meiden. Eigenwaarde is de basis van alles. Centrale vraag op deze ochtend is: wat ben je waard?Andere intervisiebijeenkomsten zijn de volgende:

Vrijdag 13 mei 

Met Sefa Akbulut
Theater Zuidplein, Zuidplein 62, Rotterdam
Sefa komt in haar werk bij Stichting Mara veel ambitieuze vrouwen tegen die zich vrijwillig inzetten voor mensen in hun buurt en wil zelf ook graag een voorbeeld zijn. Deze ochtend vragen we ons af: Hoe maak je van je talent je werk?

Vrijdag 27 mei
Met Gyonne Goedhoop
Tropicana/Blue City, Maasboulevard 100, Rotterdam
Gyonne is pas afgestudeerd in de geschiedenis van cultuur en zichzelf volop aan het ontwikkelen. Deze ochtend gaat over de magie van de mix. Hoe meer we verschillen hoe creatiever het wordt!
Met dank aan Stichting Volkskracht en Stichting Mara 

Kijk voor meer informatie op: www.happygolucky.online

Toneelvereniging 'Echte Liefde' speelt nieuwe voorstelling 'Leugen'

Zaterdag 16 april om 20.00 uur speelt Toneelvereniging 'Echte Liefde' voor het eerst een nieuwe voorstelling: 'Leugen'.

Thijs ontdekt hoe makkelijk en handig het is om te liegen. Op de plek van zijn eerste leugen staat nu een kauwgomballenboom. Via de boom komt hij in een dimensie waar al zijn leugens werkelijkheid zijn geworden. Die ervaringen achtervolgen hem. Zal het hem veranderen? De engel Angela en het duiveltje Lucy sluiten een wedje af.

 


Zaterdag 16 april om 20.00 uur speelt Toneelvereniging 'Echte Liefde' voor het eerst een nieuwe voorstelling: 'Leugen'. 

Thijs ontdekt hoe makkelijk en handig het is om te liegen. Op de plek van zijn eerste leugen staat nu een kauwgomballenboom. Via de boom komt hij in een dimensie waar al zijn leugens werkelijkheid zijn geworden. Die ervaringen achtervolgen hem. Zal het hem veranderen? De engel Angela en het duiveltje Lucy sluiten een wedje af.

Reserveren kan via www.tvechteliefde.nl. Entree is €5,-. De zaal is een half uur voor aanvang geopend.

Andere dagen waarop de voorstelling gespeeld wordt zijn zondag 17, maandag 18, zaterdag 23, zondag 24 en maandag 25 april.

 

Foto-expositie 'Latinos en verde' in de gang van het Klooster

Latino's in het groen // Latinos en verde

In de grote, chaotische steden van Zuid-Amerika is het stadspark een geliefd toevluchtsoord. Oud en (vooral) jong zoekt de groene oases op om elkaar te ontmoeten, te picknicken, te trainen, te lachen, te flirten en zich één te voelen met de natuur.

Filmmaker en fotograaf Sjoerd Schipper bezocht meerdere stadsparken op het continent. Zijn foto's geven een luchtig beeld van hoe Zuid-Amerikanen hun vrije tijd 'in het groen' doorbrengen.

De foto's zijn genomen in Colombia, Peru en Brazilië. De expositie van Sjoerd is te zien in het Klooster vanaf 25 maart.

‘010 Karpers van Vroegâh’ in Klooster Oude Noorden

Rico Vielvoije en zijn vrouw Gerdine zitten al jaren in de visserij. Voor Rico is het vissen een uit de hand gelopen hobby naast zijn werk, Gerdine is vrijwilligster in de wijk en ondersteunt haar man al meer dan 30 jaar zoveel mogelijk bij het vissen. Zij hebben in de loop der jaren de nodige kennis en ervaring opgedaan door middel van beurzen, workshops, dvd’s, boeken en deelname aan testteams in Nederland en België. Ook reizen ze af naar verschillende landen om daar te gaan vissen. Begin van dit jaar organiseerden Rico en Gerdine twee bijeenkomsten in het Klooster Oude Noorden voor de club ‘010 Karpers van Vroegâh’.


Rico Vielvoije en zijn vrouw Gerdine zitten al jaren in de visserij. Voor Rico is het vissen een uit de hand gelopen hobby naast zijn werk, Gerdine is vrijwilligster in de wijk en ondersteunt haar man al meer dan 30 jaar zoveel mogelijk bij het vissen. Zij hebben in de loop der jaren de nodige kennis en ervaring opgedaan door middel van beurzen, workshops, dvd’s, boeken en deelname aan testteams in Nederland en België. Ook reizen ze af naar verschillende landen om daar te gaan vissen. Begin van dit jaar organiseerden Rico en Gerdine twee bijeenkomsten in het Klooster Oude Noorden voor de club ‘010 Karpers van Vroegâh’.

Gerdine: “Ik ben een stil gekoesterde droom gaan uitwerken…een zaal vol vissers, jong en oud met allemaal dezelfde hobby: vissen. In het Klooster heb ik gevraagd of er een mogelijkheid bestond om daar een vissersbijeenkomst te organiseren. De vreugde bij de vissers van het Oude Noorden was groot; niet te ver rijden voor een vismeeting maar gewoon in je eigen buurtje, waar je als klein kind al aan de waterkant zat. Jaren later zie je elkaar dan terug in deze buurt met bijbehorende mooie verhalen en belevenissen.

Er kwam eerlijk gezegd heel veel bij kijken, meer dan ik had gedacht…al het voorwerk, regelen en organiseren. De twee bijeenkomsten vonden plaats in de foyer van het Klooster, deze ruimte was ideaal omdat het toegankelijk is voor iedereen; rolstoelvriendelijk, per scootmobiel bereikbaar en voldoende parkeergelegenheid naast de deur. Ruim van tevoren is er geflyerd en reclame gemaakt. Alle onkosten hebben we zelf betaald maar de lach op het gezicht van 76 vissers  was het meer dan waard! Lief en leed werd met elkaar gedeeld. Er is veel gelachen en het is bijzonder om elkaar weer na zoveel jaren terug te zien…daar wordt nu nog over nagepraat!

Bij deze wil ik het Klooster Ouden Noorden bedanken dat we de bijeenkomsten op deze locatie konden houden. Tijdens deze gezellige avonden kregen we de vraag of we dit ook vaker willen gaan doen en wie de volgende keer wordt uitgenodigd om een workshop te komen geven. Als het aan ons ligt zullen wij zeker weer van de partij zijn in 2017 en doen we dat wederom graag met hulp van het Klooster!”

Noord4Daagse zoekt vrijwilligers